Tot ce trebuie sa stii despre cartea tehnica a constructiei

Orice etapa din domeniul constructiilor implica responsabilitate si certificare, pentru a avea rezultatul final dorit. Documentele legale atesta faptul ca normele de siguranta au fost respectate.

Este important in acest caz sa fii la curent cu dispozitiile si reglementarile statului stipulate in HG 343/2017 privind modificarea HG 273/1994 in legatura cu cartea tehnica a constructiei. Din acest motiv, echipa noastra poate fi cea mai buna optiune pentru a te asigura ca legea este respectata in cadrul proiectului tau de constructii.

In continuare, te invitam sa afli mai multe despre ce inseamna acest document esential: cartea tehnica a constructiei.

Ce este cartea tehnica a constructiei?

Putem face o analogie si sa o privim ca pe un certificat de nastere al constructiei, doar ca este mai detaliat si insotit de o fisa de urmarire a evolutiei constructiei, in timp.

Practic, cartea tehnica a constructiei cuprinde toate inscrisurile din proiectul cladirii, etapele de executie, modul de intretinere, orice reparatie care a fost facuta si observatii privind instalatiile si modul de comportament in timp al cladirii.

Cartea tehnica este un document obligatoriu ce va fi inmanat beneficiarului dupa receptia finala a constructiei. Acest lucru ne asigura ca scopul ei este de a fi consemnat faptul ca respectiva constructie va fi sigura pentru persoanele care se vor bucura de ea, in sensul protejarii vietii si a bunurilor acestora.

Norma de siguranta in constructii este respectata doar atunci cand etapele premergatoare finalizarii proiectului sunt respectate.

Ce contine cartea tehnica a constructiei?

Cartea cuprinde documente atasate in 4 capitole distincte, fiecare facand referire la etapele parcurse in cadrul constructiilor civile.

Acestea sunt:

  1. Documentatie referitoare la proiectare.
  2. Documentatie referitoare la executie.
  3. Documentatie referitoare la receptie.
  4. Documentatie referitoare la exploatare, intretinere, reparatii si evolutia in timp a starii cladirii.

Ultimul capitol este unul de tip Jurnal al evenimentelor si se completeaza in timp. Ca atare cartea tehnica a constructiei va contine formularele tipizate in care se vor mentiona interventiile efectuate, observatiile detinatorului cladirii dar si constatarile autoritatilor din domeniu care au drept de control.

Cine intocmeste si cine controleaza cartea tehnica a constructiei?

Persoana desemnata pentru intocmirea cartii tehnice este dirigintele de santier, un specialist calificat si autorizat, asa cum prevede legea.

In etapa de receptie finala, la predarea lucrarii, se verifica in primul rand modul de intocmire si existenta tuturor capitolelor in cartea tehnica a constructiei.

Responsabilii cu controlul si verificarea cartii tehnice sunt membrii ai comisiei care realizeaza receptia finala, respectiv organe de control abilitate prin lege.

carte tehnica constructii - habita

Cine pastreaza cartea tehnica a constructiei?

Documentul va fi pastrat de catre proprietarul constructiei pe toata durata existentei sale. In cazul demolarii, documentul va fi predat pentru pastrare, cu toate partile sale componente, catre arhiva unitatii teritorial-administrative de care apartine cladirea.

Daca se schimba proprietarul constructiei, documentul este predat catre noul proprietar, cu aceasta specificatie in Jurnalul de evenimente.

In cazul in care procesul de intocmire a cartii tehnice a constructiei ajunge pe mana noastra, la Habita, noi vom acorda toata atentia necesara intocmirii corecte si complete a acesteia.

Iti stam la dispozitie oricand pentru informatii suplimentare. Intra in legatura cu noi si vom raspunde in cel mai scurt timp.

sursa foto: pexels.com